FANDOM


Verdieping

Verdieping

Een verdieping of etage is een bouw- of woonlaag.

Herkomst

Het woord verdieping zou zijn ontstaan bij de wijziging van de bouw van de koopmanshuizen. Om ruimte te winnen werd er een kamer beneden het grondniveau geplaatst en ontstond er letterlijk een 'verdieping'. Tegenwoordig wordt zo'n ondergrondse ruimte een kelder of souterrain genoemd, terwijl de term verdieping wordt gebruikt om een 'verhoging' aan te duiden. 

Gebruik

In Nederland wordt de begane grond tegenwoordig niet meer als verdieping meegerekend. De lagen daarboven worden - van onderaf geteld - aangeduid met: de eerste verdieping, de tweede verdieping et cetera. Naast deze numerieke benamingen, zijn er ook speciale namen voor de afzonderlijke bouw- of woonlagen. Zo kan een gebouw voorzien zijn van een kelder of souterrain, een bel-etage, een entresol, een zolder en een vliering

Engels en Amerikaans systeem

Wereldwijd worden er twee systemen gehanteerd voor de nummering van verdiepingen. Het Engelse systeem is hetzelfde als het Nederlandse systeem, waarbij de begane grond niet wordt geteld als verdieping. De eerste verdieping is dus de etage boven de woonlaag die gelijk is aan het maaiveld. Dit systeem wordt vrijwel in heel Europa gebruikt. 

Bij het Amerikaanse systeem is de eerste verdieping de woonlaag gelijk aan het maaiveld. Dit systeem wordt op het hele Amerikaanse continent gebruikt, alsmede in Rusland en veel Aziatische landen.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.