FANDOM


Techniek wiki 4

World Financial Center in Shanghai.

Het Shanghai World Financial Center is een gebouw in Shanghai, en is bedoeld als een financieel centrum. Het ging officieel open op 28 augustus 2008, en op 30 augustus ging het zogenaamde observation deck open met een zicht van drie verschillende niveaus. Het hoogste zicht is 474m boven zeeniveau.

Ranglijst en vorm

In 2008, ten tijde van de oplevering, was dit gebouw met een hoogte van 492 meter het hoogste gebouw van de wereld gemeten op dakhoogte. Destijds was Taipei 101 in de Taiwanese hoofdstad Taipei met 509 meter het hoogste gebouw gemeten op antennehoogte, maar het dak van dat gebouw bevindt zich op 449 meter. Inmiddels is het Shanghai World Financial Center het op drie na hoogste gebouw ter wereld, na de Burj Khalifa (828 meter) in Dubai,de Abraj Al Bait Toren (601 meter) en Taipei 101 (509 meter). Momenteel is het nog wel het hoogste gebouw in China. Opvallend aan het gebouw is het grote gat aan de bovenkant van de toren. Aanvankelijk zou dit gat een ronde vorm krijgen, maar omdat zo´n cirkel te veel deed denken aan de nationale vlag van Japan en er in Shanghai protesten kwamen hiertegen, werden de plannen veranderd. Aan de bovenzijde van het gat bevindt zich een observatieplatform dat via een lift met ingang aan de buitenzijde van het gebouw te bezoeken is. In 2009 werd aan het observatieplatform de titel "Hoogste observatieplatform ter wereld" toegekend, maar inmiddels heeft het Burj Khalifa in Dubai die titel overgenomen.Het gebouw wordt de 'flesopener' genoemd. Hiernaast wordt op dit moment de Shanghai Tower met een hoogte van 632 meter gebouwd. Dit gebouw zal in 2012 het hoogste punt bereiken en in 2014 opengesteld worden aan het publiek.

China23

Mijn zus en ik in China (zomer '10). Op de achtergrond het Shanghai World Financial Center

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.