FANDOM


Techniek 7

met reliëf een draak

Het uitkomen van een voorstelling op een plat vlak wordt een reliëf genoemd. Het woord is afkomstig van het Latijnse 'relevare', dat 'opheffen' betekent. De term wordt vaak gebezigd als het gaat ombeeldhouw- of houtsnijwerk. Ook de natuurlijke oneffenheid van een oppervlak wordt met de term reliëf aangeduid. Het reliëf kan gelijk vallen met het vlak, dieper in het vlak liggen of juist er bovenuit steken.

types

Afhankelijk van de (diepte van de) ligging zijn er verschillende types reliëf. Wanneer de voorstelling met minder dan de helft uit het vlak komt, wordt dat een bas-reliëf genoemd.Wanneer de figuren half uit het vlak komen, is dat een half- of demi-reliëf. Het diepst gelegen reliëf is het haut-reliëf,waarbij de voorstelling meer dan de helft naar voren springt.

Er is ook sprake van een verzonkenreliëf, dat ook wel hol- of omgekeerd reliëf genoemd wordt. In dat geval ligt de voorstelling dieper dan het vlak

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.