FANDOM


opleiding

Giacomo della Porta werd in 1533 in Porlezza, Lombardije, als zoon van een beeldhouwer geboren. Hij begon zijn arbeidzame leven in het atelier van zijn vader te Genua. De hier opgedane praktische kennis diende hem Barozzi da Vignola 
Giacomo della porta
708a-1-
aan het werk.


Na de dood van zijn leermeester Vignola in 1573, zette della Porta de bouw van de "II Gesu" kerk voort. Vignola's oorspronkelijke ontwerp voor de gevel van deze kerk werd door Della Porta danig gewijzigd. Verder was hij vanaf 1573 voor een jaar verantwoordelijk voor de nog voortdurende afbouw van de Sint-Pieter. In 1590 zou hij samen met Domenico Fontana de koepel hiervan, tegen Michelangelo's  plannen in, met vier meter verhogen. Rond 1575 begon de bouw van het Palazzo della Sapienza.


Naast zijn bouwwerken zijn veel Italiaanse fonteinen van de hand van Giacomo della Porta. Dankzij zijn vele werken in Rome verdiende hij de titel 'Architetto del Popolo Romano'. Hij gebruikte in zijn oeuvre Michelangelo's stijl, maar vereenvoudigde die naar een meer klassieke vormgeving. Op deze manier bewerkstelligde hij een opening naar de vroege barok van maderno. Della Porta bouwde tot zijn dood aan de Villa Aldobrandi. Hij stierf in 1602 te Rome. 

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.