FANDOM


Piramide

Piramide

Pyramid at Louvre

Piramide bij het Louvre

Een piramide is een meetkundig figuur, dat een veelhoek tot grondvlak heeft waarvandaan driehoekige zijvlakken schuin oplopen, tot zij samen komen in een gemeenschappelijke top. Hoewel een piramide dus drie of meer zijvlakken kan hebben, wordt in de meeste gevallen een piramide bedoeld met een vierkant grondvlak en vier, gelijkbenige - vaak ook gelijkzijdige - driehoekige zijvlakken.

toepassing

Deze geometrische figuur wordt al lang toegepast in de architectuur en heeft ook tot een gebouwtypologie geleid. De Egyptische piramides - met een vierkant grondvlak - zijn hiervan de bekendste zijn. Daarnaast wordt naar de figuur verwezen in de term piramidedak en zijn er verschillende voorbeelden van gebouwen, waarin de piramidevorm is toegepast, zoals in het Louvre in Parijs, in het Museum of Contemporary Art in Los Angeles, in de kerk van Hyvinkää en op de top van The Tower in Dubai.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.