FANDOM


AMSTERDAM

Openbare Bibliotheek Amsterdam

Op 7 juli 2007 (07-07-07) werd de nieuwe hoofdlocatie voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) feestelijk geopend op het Oosterdokseiland. De voormalige hoofdvesting van de bibliotheek aan de Prinsengracht was te klein geworden voor het groeiend aantal boeken en bezoekers.

Het gebouw

Openbare bibliotheek Amsterdam07:38

Openbare bibliotheek Amsterdam

Het gebouw is ontworpen door de architect Jo Coenen, maar bibliotheeksdirecteur Hans van Velzen heeft ook invloed uitgeoefend door zijn tour langs grote bibliotheken in de wereld. In het exterieur zijn de bouwmaterialen natuursteen, glas en hout dominant, wat terugkomt in het interieur. In het gebouw, zowel in het exterieur als in het interieur, worden spanning, snelheid en rust gecombineerd. De spanning is te herkennen in de opvallende combinaties en verrassende hoekjes en meubels, de snelheid in de praktische bewegwijzering en de rust in de stilteplekken en sfeer. 

Licht en ruimte

In het nieuwe gebouw zijn op 28.000 vierkante meter anderhalf miljoen boeken, tijdschriften, cd's en dvd's te vinden. Ook kan men er eten in het restaurant, theatervoorstellingen en tentoonstellingen bezoeken en genieten van het panorama-uitzicht dat de zevende verdieping biedt. Hiermee is de bibliotheek de grootste openbare bibliotheek van Nederland, maar eigenlijk meer dan alleen een bibliotheek.

LICHT EN RUIMTE

Een foto van de hoeveelheid licht en ruimte in het gebouw

Het doel van de nieuwe bibliotheek is het aantrekken van een grote groep mensen (een streefaantal van twee miljoen bezoekers wordt beoogd) die op een aangename manier in de bibliotheek kunnen verblijven. Om dit te bereiken zijn er aantrekkelijke lees- en werkmeubels geplaatst, zoals grote comfortabele stoelen en kleine dichte ruimtes waar je ongestoord kunt zitten. De opvallend lichte en ruime opstelling van het ontwerp van Coenen draagt bij aan de aangename sfeer: er wordt veel daglicht binnen gelaten, maar er is ook gebruik gemaakt van allerlei esthetische lichtbronnen.

Pragmatisch en esthetisch

VIDES

Een voorbeeld van een van de vides in het gebouw

In de bibliotheek is er rekening gehouden met een duidelijke bewegwijzering. Zo zijn er opstrategische plaatsen langgerekte vides gemaakt, waarlangs de vloeren als terrassen te zien zijn. Hiervandaan kan de bezoeker in één oogopslag een groot deel van de verdiepingen bekijken en door de lichtgevende borden zien welk thema waar is ondergebracht. De inrichting van het gebouw is niet alleen praktisch, maar ook esthetisch van aard. Zo zorgen lichtjes in de kasten voor een subtiele belichting van de boeken die de bezoekers uitnodigt om een boek te pakken. Daarnaast worden in vitrines bijzondere boeken gepresenteerd en geven de designmeubels een artistiek tintje aan het geheel.

Centraal in de hoofdstad

IN HOOFDSTAD

De Openbare Bibliotheek Amsterdam

Door deverschillende activiteiten en de combinaties van licht en ruimte, spanning en rust neemt het nieuwe gebouw van de Openbare Bibliotheek Amsterdam niet alleen een centrale positie in op het Oosterdokseiland, maar moet het deze functie ook uitoefenen voor de gehele stad.

 


 


 

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.