FANDOM


NZHKH

Noord-Zuid Hollands Koffiehuis

Het Noord-Hollands Koffiehuis werd in 1912 aan het Amsterdamse Stationsplein tegenover het Centraal station gebouwd, naar een ontwerp van de architect J.H.W. Leliman. Op 29 april van dat jaar werd het geopend. Het koffiehuis had een steiger, waar een bootje naar de overkant van het via het Open Havenfront voer, voor aansluiting met de Waterlandse tram op het tramstation aan de oever van het water. Vanaf 1949 sloot het ook aan op de bussen van de NACO.

Vanaf 1 december 1932 werd de exploitatie van (Tweede) Noord-Hollandsche Tramweg-Maatschappij (TNHT) overgenomen door de Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg-Maatschappij sindsdien wordt het gebouw Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis genoemd .

Voor de metrobouw moest dit gebouw in 1972 wijken, doch het werd in 1980, in iets gewijzigde vorm, herbouwd en huisvest thans, naast het Smits Koffiehuis, ook het VVV-kantoor en het GVB te huisvesten

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.