FANDOM


De afsluitdijk

Dit is de afsluitdijk.

Cornelis Lely was ingenieur en bouwer van De Afsluitdijk. Daarnaast nam hij enkele jaren plaats in de Tweede Kamer en vervulde van 1902 tot 1905 de functie van Gouverneur van Suriname.

studie

Cornelis Lely

Dit is Cornelis Lely.

Lely studeerde aan de Polytechnische School te Delft, de latere Technische Universiteit. Daarna werkte hij onder andere voor Rijkswaterstaat. Op 20 september 1886 trad de arme ingenieur in dienst bij de juist opgerichte Zuiderzeevereniging. De vereniging stelde zich ten doel de mogelijkheid van drooglegging van de Zuiderzee te onderzoeken.

Droogleggen

De vereniging stuitte op veel weerstand en had moeite om het nodige geld bijeen te krijgen. Een afsluitdijk - Lely's favoriete scenario voor drooglegging - werd als onmogelijk beschouwd. In 1913 was Lely minister van waterstaat en werd drooglegging op zijn voorspraak op de politieke agenda opgenomen, maar door protesten uit de visserijsector niet doorgevoerd. Pas in 1932 werd de dijk gebouwd, 3 jaar na het overlijden van Lely.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.