FANDOM


De ingang van een gebouw vormt de entree van een gebouw: de overgang van buiten naar binnen.

De ruimte neemt vaak een centrale plaats in en geeft de functie en het karakter van het gebouw weer, of het nou een openbaar of een privé gebouw betreft. Daarnaast komt vaak de stijl van de facade terug in de entreeruimte, zoals bij het Crysler Building in New York het geval is. Ook kan de ingang gebruikt worden om de sfeer van het gebouw weer te geven, zoals de rijkdom van de suites en de gasten in de  Trump Tomer in New York al wordt gepresenteerd bij de ingang door het gebruik van goud.

Soms omvat de ingang een portaal met een balkon erboven. Omdat de ingang een kwetsbaar onderdeel van de constructie kan zijn, wordt deze vaak beschermd door bijvoorbeeld kroonlijstenportieken en afdaken en symbolisch door het gebruik van metselwerk of sculpturen.
Station Amsterdam Bijlmer Ingang-1-

foto van ingang

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.