FANDOM


Mies van der Rohe

Dit is architect Mies van der Rohe:

98758

In dit gebouw van Mies van der Rohe zie je het functionalisme terug:

Functionalisme is een architectonisch concept, waarbij de vorm van een bouwwerk het gevolg is van de functie die het moet vervullen. Het begrip wordt echter vaak gebruikt om de stroming die zich aan het begin van de 20e eeuw ontwikkelde aan te duiden of het wordt als synoniem gebruikt voor de moderne beweging, internationale stijl of het nieuwe bouwen.

oorsprong

Het was de beroemde theoreticus Viollet-le-duc die in zijn architectuurtheorie voor het eerst aandacht schonk aan het functionalisme zoals we het nu kennen: Vorm komt voort uit functie. De Chicago school-architect Louis Henry Sullivan gaf met zijn uitspraak 'form ever follows function' het functionalisme voor het eerst bekendheid. Zijn leerling Frank Lloid Wringt adopteerde zijn ideeën en het vereenvoudigde 'form follows function' werd al snel een populaire leus.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.