FANDOM


Frijnen

Frijnen

Frijnen, vrijnen of frijnslag is de eindbewerking van het oppervlak van gehouwen natuursteen. Bij frijnen wordt op het gladde, voorbewerkte oppervlak van een steen een verticaal reliëf aangebracht. Het resultaat van frijnen is een beeld van rechte evenwijdige lijnen. Manueel of machinaal Frijnen kan met de hand gedaan worden, in dat geval wordt de steen met frijnhamer, platte beitel en/of ceseel behakt. Bij machinaal frijnen wordt het oppervlak gefreesd; dit geeft een strakker en minder ambachtelijk resultaat dan handmatig frijnen. Verschillende typen frijnen is typisch voor de architectuurperioden van na de middeleeuwen. In verschillende streken worden er verschillende technieken op nagehouden. In Nederland worden per groef twee beitelslagen gegeven: de eerste in de steen en de tweede er weer uit. Bij de zogenaamde Belgische frijnslag of carrièreslag wordt de beitel in één klap meteen weer uit de steen geslagen.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.