FANDOM


Joseph crouwel

Joseph Crouwel

Joseph F. Crouwel (Amsterdam, 1885 - Den Haag, 1962) was een Nederlandse architect die veel projecten voor de overheid heeft uitgevoerd.


loopbaan


Hij begon zijn carrière als medewerker van de architecten De Bazel en H.P. Berlage. In 1917 werd Crouwel benoemd tot rijksbouwmeester, de hoogste positie voor een architect op ambtelijk niveau. Hij was verantwoordelijk voor het ontwerp en opdrachtgeverschap van alle overheidsgebouwen in Nederland. Zo vervaardigde Crouwel onder andere in Utrecht en Haarlem een aantal post- en telegraafgebouwen, waarvan de bekendste misschien wel het
Hoofdpostkantoor in Utrecht

hoofdpostkantoor in Utrecht. gemaakt doo Joseph Crouwel

Hoofdpostkantoor in Utrecht is, gebouwd tussen 1917 en 1924. Een ander gebouw van zijn hand is het Instituut voor de Veeartsenijkundige Hogeschool in Utrecht.


kenmerken en invloedEen karakteristiek van zijn gebouwen is een hang naar monumentaliteit. In zijn beginperiode werd hij beïnvloed door De Bazel. Daarna bevatte zijn werk vooral kenmerken van de Amsterdamse school. Nog later werden zijn ontwerpen strakker, soberder en strenger, wat terug te zien is in Nieuwezijds Voorburgwal 226.


Dit gebouw doet ook wel denken aan de bekende architect Frank Lloyd Wright. In het gebruik van geometrie en rationalistische ontwerpen is bovendien de invloed van H.P. Berlage te herkennen. Joseph Crouwel overleed in 1962 op 76-jarige leeftijd.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.