FANDOM


Het Chilehaus (Chilihuis) is een gebouw in Hamburg, Duitsland. Het gebouw werd tussen 1922 en 1924 gebouwd. Het Chilehaus telt tien verdiepingen en heeft een oppervlakte van 30.400 vierkante meter. De architect is Fritz Höger.

Chilehaus2

Ontwerp Het gebouw werd in opdracht van Henry Brarens Sloman gebouwd. Sloman was rijk geworden van de handel in salpeter uit Chili en schreef daarom een prijsvraag uit voor het ontwerp van zijn nieuwe kantoorgebouw in Hamburg. Het winnende ontwerp kwam van Fritz Höger. Richard Kuöhl maakte de sculpturen die de trappenhuizen en de gevel sierden. Höger ontwierp een gigantisch gebouw, dat op een stuk grond van bijna 6000 vierkante meter stond. Het gebouw is net zo lang als een straat, de Fischertwiete. Doordat het gebouw verticaal geaccentueerd werd, aan één kant een curve in de façade heeft, de duidelijke structuur van de gevel en de terugwijkende hogere verdiepingen, maakt het gebouw een lichte indruk, ondanks zijn grootte. De twee kanten van het lange gebouw ontmoeten elkaar in een zeer scherpe hoek, bij het kruispunt van de Pumpen en Niedernstrasse, waardoor het Chilehaus op een schip lijkt. Doordat het gebouw op een slechte ondergrond stond, moest men de grond met 16 meter lange palen van ijzer en beton verstevigen. De locatie vlak bij de Elbe zorgt ervoor dat de kelders waterdicht gemaakt werden.

Invloed Het Chilehaus in Tallinn Met het Chilehaus vestigde Fritz Höger zijn naam als architect. Afbeeldingen van het gebouw, dat het symbool werd van de naoorlogse wederopbouw van Duitsland, gingen de hele wereld over. In 1935 kwam in de Estische hoofdstad Tallinn een kantoorgebouw tot stand dat sterk op het Chilehaus lijkt en dat de naam van het Hamburgse voorbeeld draagt.

Sinds 1999 staat het Chilehaus op de voorlopige Werelderfgoedlijst.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.