FANDOM


De Franse architect Jean-François Chalgrin (1739-1811) is vooral bekend geworden met zijn ontwerp van de [[Arc de
Chalgrin

jean-françois Chalgrin

Triomphe]] in Parijs. Chalgrin was een leerling van Giovanni Niccolò Servandoni, een vervent aanhanger van het neoclassicisme. Nadat hij in

1758 de Prix de Rome had gewonnen, vertrok hij naar Italië om te studeren. Terug in Frankrijk werd Chalgrin al snel aangenomen als inspecteur van publieke werken van de stad Parijs.

levenswerkenEdit

In 1764 had Chalgrin zijn neoclassicistische ontwerp voor de Saint-Philippe du Roule af. De kerk werd tussen 1772 en 1784 gebouwd en was opvallend door de terugkeer naar een zuiver basiliekplan. In latere periodes verzorgde Chalgrin aanpassingen aan het gebouw van het Collège de France en het Palais du Luxembourg. In 1777 wijzigde Chalgrin een deel van het interieur de Saint-Sulpice, de Parijse kerk die zijn leermeester Servandoni veertig jaar eerder van een façade had voorzien.

Op verzoek van Napoleon ontwierp Chalgrin in 1806 de Arc de Triomphe , het bouwwerk waar hij wereldwijde bekendheid mee zou verwerven. Hij zou het bouwwerk zelf echter nooit afzien, omdat hij in 1811 overleed. De architect Guillaume Abel Blouet nam vervolgens de honneurs waar.
220px-Church Saint-Sulpice

Saint-sulpice, parijs