FANDOM


Plaatje J.A.B.

Johannes Andreas Brinkman

De kuip

De Kuip(feyenoordstadion)

Ingenieur Johannes Andreas (Jan) Brinkman (Rotterdam, 1902-1949) is een architect van het succesvolle duo Brinkman & Van der Vlugt. Het bureau van het tweetal ontwierp ondermeer de Van Nellefabriek (1925-1931) en het Feyenoordstadion (1934-1936).

levensschets 

Brinkman werd op 22 maart 1902 geboren als enig kind van de Rotterdamse architect Michiel Brinkman (1874-1925). Jan Brinkman was nog student weg- en waterbouwkunde toen zijn vader in 1925 overleed. Zonder noemenswaardige werkervaring nam Brinkman het bureau van zijn vader over. Van Nelle-directeur Kees van der Leeuw, een van de belangrijkste opdrachtgevers van zijn vader, koppelde hem aan de talentvolle architect Leendert Cornelis van der Vlugt. Brinkman nam in de samenwerking de technische kant op zich en liet het ontwerpen grotendeels aan Van der Vlugt over. Hun gemeenschappelijke bureau was verantwoordelijk voor een aantal belangwekkende bouwwerken die internationaal gelauwerd werden, zoals de eerdergenoemde Van Nellefabriek.  

plaatsvervangers

In 1931 studeerde Brinkman af als ingenieur. Net als zijn vader was hij erg betrokken bij het publieke leven. Zo was hij tijdens zijn leven vice-voorzitter van 'De Rotterdamse Kring', een groep waar zakenlieden en kunstenaars samenkwamen, en bestuurslid van de Rotterdamse Volksuniversiteit. In 1936 overleed Van der Vlugt onverwachts. Een jaar later vond Brinkman een bekwame partner in J.H. van den Broek. Niet veel later werd een ongeneeslijke ziekte vastgesteld bij Jan Brinkman, waardoor hij in 1939 moest stoppen met werken. Tien jaar later overleed hij. Van den Broek associeerde zich daarna met J.Bakema

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.