FANDOM


Binnenplaats

voorbeeld van een binnenplaats

Een binnenplaats is een open ruimte zonder dak, dat aan alle kanten wordt omgeven door een gebouw, door muren en/of door een arcade. Dit soort constructies worden al eeuwenlang gebruikt in de architectuur. De oudste bekende gebouwen met een binnenplaats staan in China en Iran, en dateren tot 3000 v.Chr. Binnenplaatsen kunnen meerdere doeleinden hebben, zoals een tuin, ontmoetingsplaats, bergplaats of om dieren te houden. Een kleine binnenplaats wordt ook wel een patio genoemd.

Een binnenplaats hoeft niet altijd bij een specifiek gebouw te horen. Soms wordt een binnenplaats door meerdere gebouwen omgeven, en is dan onderdeel van al die gebouwen.

Binnenplaatsen spelen ook in hedendaagse architectuur vaak een grote rol, daar ze de mogelijkheid kunnen bieden tot bijvoorbeeld een veilige speelplek voor kinderen of een plek om rustig te zitten binnen gebouwen die in een dichtbebouwd gebied staan.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.