FANDOM


Een atrium is het centrale vertrek in een traditioneel Romeins woonhuis. Meestal was dit een vierkante ruimte of een binnenhof, waar een groot deel van het huiselijk leven zich afspeelde en waar men bijvoorbeeld gasten ontving. Men bereikte dit gedeelte van het huis door vanaf de voordeur een kor
Atrium2

Schematische tekening van een atrium

te gang door te lopen die uitkwam op het atrium. Via dit atrium waren vervolgens verschillende ruimtes in het huis te betreden. Mogelijk is dit element in de Romeinse architectuur afgeleid van de Etruskische bouwkunst.Later werd de term ook gebruikt om de voorhof van een oudchristelijke basiliek aan te duiden, of een binnenplein waarop een synagoge is gebouwd.

heden ten dage

In moderne architectuur wordt er met een atrium meestal een binnenplein in een gebouw aangeduid: doorgaans een grote glasoverkapte ruimte, volledig omsloten door een gebouw. Een van de bekendste atria is het twaalf verdiepingen hoge atrium in het Haagse Stadshuis van de architect Richard Meier.
Atrium1

Stadhuis Den Haag

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.