FANDOM


Arabesk

Sierlijk decoratiemotief dat bestaat uit een slingerende, herhalende grondlijn, voorzien van bladeren en bloemen. De arabesk stamt oorspronkelijk uit de hellenistisch-Romeinse sierwereld. Zij wordt vooral gebruikt als vulling van langwerpige onderdelen, zoals panelen, plasters en friezen. Meestal komt de arabesk op uit een vaas of kandelaber. De Byzantijnen namen de arabesk in sterk gestileerde vorm in gebruik.

In de islamitische architectuur worden arabesken ook op grote oppervlakken toegepast. Omdat voor moslims het eindeloze motief een symbool voor de eenheid van de schepping van Allah vormt, worden hele vorm van de Romeinen over. Ook in de renaissance werd de arabesk vaak wanden, plafonds en vloeren van mokeeën en paleizen ermee bedekt.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.